Op vakantie naar het buitenland met de kinderen na scheiding

Wanneer u gescheiden bent en na deze scheiding met de minderjarige kinderen op vakantie wilt, zijn er enkele punten waarop u moeten letten.

Reisdocumenten

Minderjarige kinderen moeten een eigen reisdocument hebben als ze met hun ouders op vakantie naar het buitenland gaan, een ID-kaart of een paspoort.

Ben je als gezaghebbende ouders niet meer bij elkaar, dan heb je de toestemming van de andere ouder nodig voor het aanvragen van een paspoort of ID-kaart. Geeft de andere ouder met gezag geen toestemming voor de aanvraag, dan kun je vervangende toestemming vragen bij de rechtbank. Hiervoor heeft u een advocaat nodig. Deze plicht geldt bij alle reizen buiten Nederland. Bijschrijving in het paspoort is sinds juni 2012 niet meer mogelijk. Een bijschrijving is sinds juni 2012 ook niet meer geldig.

Toestemming voor vertrek

De Koninklijke Nederlandse Marechaussee voert sinds enige tijd strengere controles uit om mogelijke kinderontvoeringen te voorkomen. Hierdoor zijn inmiddels zeker tien ontvoeringen verhinderd. Jaarlijks worden er tussen de 250-300 kinderen ontvoerd.

Door deze strengere controles is het van groot belang om als gescheiden ouders voorbereidingen te treffen voor bijv. paspoortcontrole op het vliegveld. Hiermee wordt voorkomen dat grensoverschrijding wordt verhinderd. Overigens kunnen deze controles ook worden uitgeoefend bij ouders die apart op vakantie gaan, met name wanneer het kind een andere achternaam heeft dan die van de meereizende ouder. Ook hierbij is het slim om u goed voor  te bereiden, zeker wanneer u een reis buiten de Europese Unie heeft gepland.

Een vakantie valt binnen de uitoefening van het gezag/omgang. De ouder die op dat moment de omgang heeft dient wel de andere ouder hierover te informeren en deze dient toestemming te geven.

Deze toestemming kan de thuisblijvende ouder geven door een formulier ‘Toestemming voor reizen met minderjarigen naar het buitenland’, in te vullen en te ondertekenen. Dit formulier kunt u hier vinden: http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/formulieren/2014/02/06/formulier-toestemming-reizen-met-minderjarige-naar-het-buitenland.html. Naast dit formulier dient u voorts altijd een kopie van het paspoort van de ouder die toestemming geeft mee te nemen.

Daarnaast kan de Koninklijke Marechausse ter controle verdere stukken vragen en het is dan ook aan te raden ook deze mee te nemen. Dit betreft:

  • een recent uittreksel uit het Gezagsregister (als van toepassing) en/of een uitspraak van de rechter waarin de omgang is vastgesteld.
  • een uittreksel van het kind uit het bevolkingsregister en/of een geboorteakte. Deze uittreksels vraagt u op bij uw Gemeente;
  • het ouderschapsplan.
  • evt. kopie retourticket van het kind

Een uittreksel uit het Gezagsregister vraagt u op bij de Rechtbank, een uittreksel van het kind uit het bevolkingsregister vraagt u op bij de gemeente waar het kind is geregistreerd , een uittreksel van de geboorteakte vraagt u op bij de gemeente waar het kind is geboren.

Kijk ook goed naar de regels op basis van de nationale wetgeving van het vakantieland. Daar kunnen namelijk aanvullende eisen gelden.

Wanneer geen toestemming wordt gegeven om naar het buitenland te gaan, dan kan de ouder die toestemming nodig heeft een advocaat inschakelen om via de rechter vervangende toestemming te vragen op grond van art. 1:253a BW.

Als u twijfels heeft over de terugkeer van uw kind na vakantie, kunt u contact opnemen met het Centrum voor Internationale Kinderontvoering (www.kinderontvoering.org, 088 – 800 90 00).

Mocht u vragen hebben in het kader van bovenstaande dan kunt u op ons gratis inloopspreekuur langskomen, elke maandag van 16.00 uur tot 17.00 uur aan de Zeeburgerdijk 50 (1094 AE Amsterdam). U kunt ook een afspraak maken voor een gratis eerste kennismakingsgesprek via 020 6935544.

Floor Engelbertink


  1. […] Op vakantie naar het buitenland met de kinderen na […]